A manuálterápia fogalma a latin manus = kéz szóból származik, ami kézzel végzett kezelést jelent. A manuálterápia tehát kézzel végzett, mozgásszervrendszert érintő kezeléseket foglal magába. 

Általánosságban elmondható, hogy a manuálterápiás kezelés célja a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak degenerációinak kezelése, következményeinek és tüneteinek enyhítése a test statikájának helyreállításával.

Többféle mozgásszervrendszert érintő manuálterápiás kezelés létezik. Egyik a „csontkovácsolással” gyakran összekevert ízületi mobilizációval, manipulációval dolgozó technika, melyekkel az ízületekre, és az ízületeket körbevevő izmokra hat a terapeuta (pl Lewit-Barvicsenko, Mulligan, Maitland manuálterápia). Másik csoport pedig a lágyrész manuálterápia, ahol a testünket alkotó lágyrészek (izom, izmokat beborító kötőszövet, tok, szalag, ín, ideg) lazított helyzetben történő passzív kezelése történik (Trigger pont , Anatomy trains- féle lágyrész manuál, FDM terápia). Minden manuális technikánál az idegrendszeren keresztül is hatunk a lágy szövetekre.

Elsősorban kézzel végzett technika, amely az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásával, az izomzat lazításával vagy erősítésével állítja helyre a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját.

Komplex vizsgálati és kezelési koncepció, ami az ideg-, izom-, ízületi problémákat, helyi vagy kisugárzó fájdalmakat, a mozgáskorlátozottságot csökkenti. A koncepció különlegessége, hogy nem elégszik meg a fájdalom csökkentésével, hanem tornával és életmódbeli változtatásokkal igyekszik fenntartani a visszaszerzett egészséget, fájdalommentességet. Hirtelen fellépő (akut) vagy régóta tartó (krónikus) problémákra is megoldást nyújthat.

A Maitland nem akar rögtön mindent tudni: minden találkozáson más-más, az eredeti problémával összefüggésbe hozható testtájat megvizsgálunk és szisztematikusan kezelünk, hogy végül megtaláljuk azt az egy vagy több kiváltó okot, amelynek gyors kezelésével javulnak a tünetek.

A kezelést minden esetben újratesztelés követi, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy leellenőrizzük, megfelelően hatékony volt-e a kezelés.  A manuálterápiát tornával, otthoni tanácsokkal, akár más módszerekkel is kiegészítjük (pl. kinesiotape). Maga a manuálterápiás vizsgálat és kezelés kb. 20-30 perc, egy teljes alkalom kb. 55 percet vesz igénybe.

Ezzel a módszerrel a fájdalmas, ill. beszűkült mozgástartományú ízületeket tudjuk kezelni. A módszer kidolgozója szerint az ízületben egy pozíciós hiba van, ha ezt javítjuk akkor a beteg fájdalom nélkül tudja végezni a mozdulatokat. A kezelés során a gyógytornász egy passzív mobilizációt fenntartva aktív mozgást végeztet a pácienssel.

A trigger pontok kisebb-nagyobb fájdalmas csomók (feszültségpontok) az izomzatban, amelyekre jellemző a fokozott érzékenység, és gyakori a belőlük kiinduló kisugárzó fájdalom.

A triggerpontok olyan feszes izomcsomók, amelyek nyomásra kisugárzó fájdalmat produkálnak. Hogyan alakulhatnak ki ilyen fájdalmas pontok a szervezetünkben? Ha egy izom fokozott terhelésnek van kitéve, akkor egyre nehezebben lazul el, feszülése  (tónusa) növekedni fog, ennek következtében pedig keringése  romlik, átjárhatósága  csökken. Ilyenkor az oxigén és anyagcsere szállítás csökken, a káros anyagcseretermékek pedig felhalmozódnak, majd lerakódnak a feszes területeken. Ezzel egyidejűleg ödéma és pangás alakul ki a szövetek között, ami a feszülést tovább fokozza, és az idegrendszer reflexes válaszként még jobban növeli az izomtónust, ami egy fájdalmas körforgást alakít ki. 

Hogyan tudjuk ezt a ciklust megtörni, és a fájdalmas, fokozott izomtónust oldani? A triggerpontok nyomása ugyan kezdetben fájdalmas, de a központi idegrendszer hozzászokik az ingerhez, és a mechanikai ingerre reflexválaszként az izom ellazul. A nyomás felengedésekor a szövetek vérellátása fokozódik, a lerakódott salakanyagok pedig eltávoznak. Ezáltal az izomtónus normalizálódik, a fájdalom csökken, a szövetek állapota pedig rugalmasabb, egészségesebb lesz.

Az Egészségközpontról

Az I. kerület Budavár szívében a Kuny Domokos utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. Biodinamikus kezelő, masszázs) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Copyright © 2023 DinaMed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva!

Keresés