Manuálterápia

Triggerpont terápia

A trigger pontok kisebb-nagyobb fájdalmas csomók (feszültségpontok) az izomzatban, amelyekre jellemző a fokozott érzékenység, és gyakori a belőlük kiinduló kisugárzó fájdalom.

A triggerpontok olyan feszes izomcsomók, amelyek nyomásra kisugárzó fájdalmat produkálnak. Hogyan alakulhatnak ki ilyen fájdalmas pontok a szervezetünkben? Ha egy izom fokozott terhelésnek van kitéve, akkor egyre nehezebben lazul el, feszülése  (tónusa) növekedni fog, ennek következtében pedig keringése  romlik, átjárhatósága  csökken. Ilyenkor az oxigén és anyagcsere szállítás csökken, a káros anyagcseretermékek pedig felhalmozódnak, majd lerakódnak a feszes területeken. Ezzel egyidejűleg ödéma és pangás alakul ki a szövetek között, ami a feszülést tovább fokozza, és az idegrendszer reflexes válaszként még jobban növeli az izomtónust, ami egy fájdalmas körforgást alakít ki. 

Hogyan tudjuk ezt a ciklust megtörni, és a fájdalmas, fokozott izomtónust oldani? A triggerpontok nyomása ugyan kezdetben fájdalmas, de a központi idegrendszer hozzászokik az ingerhez, és a mechanikai ingerre reflexválaszként az izom ellazul. A nyomás felengedésekor a szövetek vérellátása fokozódik, a lerakódott salakanyagok pedig eltávoznak. Ezáltal az izomtónus normalizálódik, a fájdalom csökken, a szövetek állapota pedig rugalmasabb, egészségesebb lesz.

Az Egészségközpontról

Az I. kerület Budavár szívében a Kuny Domokos utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. Biodinamikus kezelő, masszázs) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Copyright © 2023 DinaMed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva!

Keresés