A viscerális terápia a belső szervek kezelését célzó manuális technika.

A hasüregben, kismedencében, mellkasban (és a koponyában) található szerveink kötőszövetes (fasciális) burokba ágyazva szabadon mozognak, csúsznak egymáshoz képest a fascia egészséges működésének köszönhetően. Ha egy belső szerv, vagy a szervet beborító fascia nem tud megfelelően elmozdulni, az a szerv működésére is hatással lesz, és mind a kötőszövetben, mind az adott szervben feszültségek-keringési zavarok alakulhatnak ki, ami funkciózavarhoz betegségekhez vezethet.

A visceralis terápia kivitelezése során feltérképezzük, és kezeljük az adott szerv kötőszövetének összenövéseit, letapadásait, így segítjük annak keringését és működését.<

A visceralis terápia ajánlott:

 •     emésztési (gyomor, bél) problémák: reflux, puffadás, Chron betegség, IBS, hasi görcsök, puffadások, étel allergiák
 •     nőgyógyászati problémák: méh-, petefészek ciszták, endometriosis, menstruációs zavarok
 •     műtétek után: hasi, mellkasi, kismedencei műtétet követően
 •     szülés után (császármetszés, gátmetszés, gátszakadás)
 •     mozgásszervi panaszok (derékfájás, csípőfájdalmak, váll, nyaki gerinc problémák stb...)
 •     prosztata problémák, lágyéki fájdalom, heréket érintő problémák
 •     vizelet inkontinencia, kismedencei problémák esetén

A kezelés állapotfelmérést követően történik, kényelmes ruhában, vagy fehérneműben. A kezelés 1-1,5 órát vesz igénybe, és gyakorisága 5-10 alkalom az adott állapottól függően.

Csaknem két évtizedes, gyógytornában és jógagyakorlás során szerzett tapasztalatok útján, páciensek, jógaoktatók és gyakorlók segítségével, gyógytornász szemlélettel kialakított rendszer. A helytelen jóga gyakorlás során kialakuló sérülések elkerüléséhez, illetve a már kialakult mozgásszervi sérülések komplett rehabilitációjához egyaránt felhasználható gyakorlatanyag, melyet a megfelelő fokozatosság betartásával alkalmazunk, egyedileg mérlegelve minden esetet, a testtípust, a tartási jellegzetességeket, és a sérülés jellegét figyelembe véve.

A perifériás idegmobilizáció, vagy neurodinamika, egy speciális fogásokat magába foglaló diagnosztikai és terápiás módszer. Célja a letapadt, vagy nyomás alá került idegek felszabadítása a gerincen és a felső vagy alsó végtagon. A módszer használata során a gyógytornász speciális fogásokat alkalmaz, hogy megállapítsa melyik ideg, és melyik részén került nyomás alá. Ezt követően terápiás fogásokat végez a páciens gerincének, és végtagjainak mozgatása révén, hogy enyhítse a kisugárzó fájdalmat, zsibbadást, mozgásbeszűkülést, görcsöket és a diszkomfort érzést.

A biodinamikus kezelés a szervezet természetes öngyógyulását beindító és támogató módszer. A kezelés onnan kapta a nevét, hogy a test öngyógyító és önszabályozó folyamataival harmóniában vagyis biodinamikus szemléletben folyik. A kezelés során aktiválódnak a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusai és az elindult önszabályozó folyamatok a kezelés után is zajlanak. A kezelés során elért mélyen relaxált tudatállapotban a test újra tudja rendezni magát ahogyan természetes módon az éjszakai mélyalvás során is. Az ellazult állapotban megvalósul a testfolyadékok (vér, nyirok, sejtközi és az agyi-gerincvelő folyadék) zavartalan áramlása, mely alapfeltétele az egészségnek, az immunrendszer hatékony működésének és a jó közérzetnek is.

 

Bővebben

A kineziotaping az 1970-es kialakult dr. Kenzo Kase japán orvos-kiropraktőr nevéhez fűződő technika. Kenzo praxisában sok ízületi sérülttel találkozott, akiknek a kezelését különböző merev vagy rugalmas kötések felhelyezésével próbálta megsegíteni. A rugalmas kötések voltak megfelelőbben az ízületek rögzítésére, de ezek folyton elcsúsztak-elmozogtak, nem voltak tartósak. Így jött az ötlet, hogy olyan tapet-szalagot fejlesztett ki, ami jól feltapad a bőrre és mégis rugalmas, tehát nem gátolja az ízületek és izmok szabad mozgását. A módszert, vagyis a kineziotape alkalmazását Kenzo Kase 1979-ben szabadalmaztatta.

A kineziotape felhelyezést és kezelést csakis tape képzést végzett szakember végezhet, mivel a felhelyezés megfelelő egészségügyi és anatómiai tudást igényel. A taping technika gyakran önnállóan is kérhető, de sokszor hasznos kiegészítője a gyógytornának.

 

A kineziotape alkalmazásának hatásai:

 • Serkenti a helyi nyirok és vérkeringést, ezáltal a szöveti keringésjavulás miatt az immunrendszer hamarabb „eltakarítja” a fölös szöveteket és a gyulladásos folyamat hamarabb megszűnik a panaszos ízület és izomzat körül
 • Csökkenti a fájdalmat speciális fájdalomcsillapító idegsejtek aktiválásával
 • Speciális és célzott felhelyezésével javul a vénás keringés, támasztja-stabilizálja az ízületeket és az izmokat (lazító vagy tonizáló hatás)
 • Szegmentálisan hatással lehet a belső szervekre, és beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait 

 

A taping technika alkalmas kopások, zúzódások, izomgörcsök, ficamok-rándulások, szakadásos sérülések, duzzanatok-ödémák, műtét miatti hegek, akut és krónikus ízületi-és izompanaszok és különböző testtartásbeli korrekciós helyzetek elérésére.

A tapek-szalagok nagyban hasonlítanak a bőr természetes tulajdonságaihoz: rugalmasság, vékonyság, vízállóság és légátereszthetőség jellemzi őket. A kineziotapek gyógyszermenteseb, pamut anyagból készülnek 95-100%-ban melyet akril ragasztóanyaggal látnak el. A szalagok 4-8 napig fenn maradhatnak, ha azonban zavaró, fájó, irritáló érzés a tapasz fennléte, akkor le kell venni.

Az Egészségközpontról

Az I. kerület Budavár szívében a Kuny Domokos utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. Biodinamikus kezelő, masszázs) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Copyright © 2023 DinaMed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva!

Keresés