McKenzie módszer

A McKenzie Terápia megközelítése szerint a panaszok legfőbb oka mechanikai eredetű. Ez azt jelenti, hogy a mindennapi testtartások, és “hibás” mozgások okozzák a fájdalmakat.

Kiküszöbölve a túlzásba vitt mozgásokat, és megtanítva a pácienseknek az egyensúlyt visszaállító helyzeteket és mozgásokat csökkenthető a fájdalom, a mozgáskorlátozottság. A hangsúly a megfelelő mozgásszervi diagnózison van, a gyógytornász a részletes kikérdezés után egyszerű mozgásokat tesztelve jut a megfelelő diagnózis birtokába, a terápiás javaslatokat ennek ismeretében állítja fel.

A McKenzie módszerrel történő vizsgálat  minden esetben nagyon alapos kikérdezéssel kezdődik, ahol a páciens segítségével kiderítjük, mely mozgások okoznak panaszt, illetve mely mozgások, pozíciók adnak enyhülést. A kikérdezés után következik a mozgások vizsgálata, amelyeket rendszerint ismételten végeztet a gyógytornász, ezekből hasznos információkhoz jutva. Ezután a gyógytornász eldönti, mely betegség, ill. tünetcsoportba sorolható az adott tünet. Alkalmanként a gyógytornász kézi erővel segíti a korrekciós mozdulatokat, és makacsabb esetekben manuálterápiával is kiegészül a kezelés.

A McKenzie terápia lehetőséget ad önkezelésre, hisz amint a vizsgálat megmutatta leghasznosabb pozíciókat és mozgásgyakorlatokat, a páciens otthon végezheti azokat. Jellemzően 2-3 óránként ismétlendő egyszerű mozgásokkal érhető el a tünetek csökkentése. A gyógytornász időszakonkénti kontrollon változtat ezeken az újravizsgálat után, illetve tanácsot ad a pácienseknek abban, hogy miként őrizhetik meg a fájdalommentes állapotot, és kerülhetik el a panaszok kiújulását.

Kiknek ajánlott?

  • derékfájás, hátfájás, nyaki fájdalmak esetén
  • porckorongproblémák, porckorongsérv esetén
  • kisugárzó fájdalmak, lábzsibbadás, isiász esetén.

 

Az Egészségközpontról

Az I. kerület Budavár szívében a Kuny Domokos utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. Biodinamikus kezelő, masszázs) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Copyright © 2024 DinaMed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva! Készítette artpixa

Keresés