Gyógytorna

Rehabilitációs pilates

A Pilates módszert Joseph Hubertus Pilates találta fel, aki Németországban, Düsseldorf mellett született 1883-ban.  Gyakorlói szerint a Pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon. 

Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez:

  1. Koncentráció (concentration): A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a gyakorlatokat.
  2. Irányítás (control): Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás és a légzés koordinálása.
  3. Központosítás (centering): A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból indul ki, azaz a has-alsó-háti-szakasz-csípő-fenék központi területről, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét és magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.
  4. Légzés (breathing): A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki- és belégzés ütem tartozik.
  5. Áramlás (flowing movement): Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok “áramló” mozgással állnak össze egésszé.
  6. Precizitás (precision): A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb. Inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

 

A gyógytornászok napi munkája során egyre nő az ízületi panasszal hozzánk forduló páciensek száma, amin az ülő életmód és a mozgásszegény életmód sokat ront. A pilatesszel egy olyan tudatos testkontrollt, törzs stabilitást és izomerő egyensúlyt tudunk teremteni, aminek a gyakorlásával hosszabb távon a mélyizomzat megerősítésével a panaszok csökkennek.

 

A rehabilitációs pilates a gyógytorna szemlélet és a pilates gyakorlatanyagának ötvözetéből alakult ki, melynek sokféle irányzata létezik a világon. Az APPI egy nemzetközi szervezet, melynek központja az Egyesült Királyságban van, és Elisa és Glenn Whithers gyógytornász-Pilates oktatók alapítottak azzal a céllal, hogy a hagyományos Pilates gyakorlatanyagokat átalakítva a gyógytornászok is beépíthessék a mindennapi rehabilitációs tevékenységükbe a módszert. Gyakorlatanyaga figyelembe veszi a normál és a hibás mozgásmintákat, hogy a terapeuta célzottan alkalmazni tudja a normál funkcionális mozgás elérése érdekében a kezelések során. 

 

A Pilates rehabiltiációs torna azoknak ajánlott, akiknek

  • akut vagy krónikus panaszuk van, például: derékfájás, porckorongsérv, sportsérülések, traumás sérülések után.
  • azoknak a nőknek is hasznos lehet, akiknek szükségük van a szülés vagy császármetszés utáni regenerációra-izomerő fejlesztésrea mélyizomzat megerősítésével.
  • ülő életmódot végző emberek számára hasznos, akiknek a hosszan tartó passziv ülés révén rendszeres vagy tartós gerincpanaszuk, vagy egyéb ízületi panaszaik vannak.

 

A Rehabilitációs Pilates órák egyéniben és csoportosan is végezhetőek, időtartama 55 perc/alkalom.

Az Egészségközpontról

Az I. kerület Budavár szívében a Kuny Domokos utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. Biodinamikus kezelő, masszázs) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Copyright © 2024 DinaMed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva! Készítette artpixa

Keresés