Gyógytorna

Szétnyílt hasizom terápiája – szülés utáni rehabilitáció

A szétnyílt hasizom, vagy rectus diastasis a hasfalat alkotó egyenes hasizom kötőszövetes kapcsolatának szétnyílása, és két szélének egymástól történő eltávolodása.

A szétnyílt hasizom olyan esetekben alakul ki, amikor tartósan fokozódik a hasűri nyomás, illetve amikor a hasi területen található lágyrészek hosszú időn keresztül nyújtott, kifeszített állapotban vannak, plusz esetleg belülről fokozatos nyomást is kapnak.

A szétnyílt hasizom állapotosság után, de túlsúly vagy helytelenül végzett hasizom erősítő gyakorlatok esetén is kialakulhat.

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) leggyakrabban nőknél, a szülés után jelentkező probléma, de ritkán előfordulhat kisgyermekeknél és férfiaknál is. 

A hasizom szétnyílása a has közepén has kidudorodást- vagy behorpadást okozhat, de van amikor nem látszik semmi, viszont kitapintható a szövetek eltávolodása. Kezeletlenül nemcsak esztétikai probléma, hanem derék-és hátpanaszokat, illetve komolyabb egészségügyi gondokat is okozhat. Fontos, hogy a szétnyílt hasizmot egészségügyi szakember diagnosztizálja és kezelje, mivel azzal együtt egyéb elváltozások (kismedencei szervek süllyedése, inkontinencia stb...) is előfordulhatnak. Emiatt kiegészítő gyakorlatok (medencefenék torna, viscerális terápia, hegkezelés, rekeszizom-légzőgyakorlatok, hátizomzat erősítés, tartáshibák korrekciója) is szükséges lehet.

Fontos, hogy a szétnyílt hasizmot mindig állapotfelmérés után, egyénre szabottan, korra, egészségi állapotra, egyéb elváltozások figyelembe vételével gyógytornász végzettségű egészségügyi szakember kezelje, és folyamatosan kontrollálja annak állapotváltozását.

A terápia során állapotfelmérést követően a gyógytornász kezelési tervet állít fel, majd 10-15 alkalommal 50 perces egyéni kezelésekkel és otthoni gyakorlással történik a torna elsajátítása, melynek körülbelül 3-6 hónap után érezhető az eredménye.

Az Egészségközpontról

Az I. kerület Budavár szívében a Kuny Domokos utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. Biodinamikus kezelő, masszázs) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Copyright © 2024 DinaMed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva! Készítette artpixa

Keresés