Bartha Éva

Bartha Éva

Medencefenék gyógytornász-fizioterapeuta MSc, Manuálterapeuta

+36-20-950-5085‬

Az egészségügy számos területén kipróbáltam már magam. 

A nők egy része már hallott a medencefenék tornáról (egyéb elnevezés: gátizom-torna intimtorna, Kegel-gyakorlatok), problémájával (inkontinencia, süllyedéses panaszok) mégsem egészségügyi szakemberhez, hanem különféle trénerekhez, oktatókhoz, laikusokhoz fordul. Sok esetben online tornákat vásárolnak vagy videókról próbálnak gyakorlatokat elsajátítani intim panaszaik megszüntetésére.

A legtöbb nő vizelettartási nehézség (inkontinencia), illetve kismedencei szervsüllyedéses panaszok miatt kezd el autodidakta módon intimtornázni.

Miért fontos, hogy szakemberhez fordulj?

Szülés következtében a medencefenéken lévő izmok megnyúlhatnak, sérülhetnek, elindítva ezzel a kismedencei szervek süllyedését (méh, hüvelyfalak, bél, húgycső). A levator izom egyik vagy mindkét oldalon részlegesen vagy teljesen leválhat a szeméremcsonton lévő tapadási pontjáról, ezért nem lesz hatékony önmagában a gátizom torna. (Izom hiányában ugyanis nincs mit összehúzni) Elsődleges feladat tehát annak a megállapítása, hogy van-e megfelelő erejű, tónusú, állóképességű izom a torna elkezdéséhez.

Szülést, kismedencei műtétet követően vagy panaszok esetén mindenképpen javasolt felkeresni speciálisan ezzel a területtel foglalkozó szakembert (urogynekológus szakorvos, medencefenék-gyógytornász), az autodidakta módon végzett tornák helyett.

Az lenne az ideális, ha a szülés utáni 6 hetes kontroll során egy urogynekológus és medencefenék-gyógytornász vizsgálná meg a kismamákat és az állapotfelmérés eredményének megfelelően egyéni terápiát kapna minden páciens.

Ha belegondolunk, pl. egy térdszalag műtét után is gyógytornával kezdődik a rehabilitáció, nem online tornával vagy edzők, trénerek által összeállított gyakorlatsorokkal rehabilitálódunk.

A kontroll nélkül végzett intimtorna árthat is!

Mivel a medencefenék izmok láthatatlanok, működésüket nehéz csupán szemmel, érzéssel kontrollálni. Ezért elengedhetetlen a torna vagy bármilyen kezelés megkezdése előtt a szakember által végzett vizsgálat, állapotfelmérés. Előfordulhat, hogy valakinek teljesen ép gátizmai vannak, mégsem tudja azokat megfelelően aktiválni. A jelenség mögött állhat idegsérülés (császármetszés után is), vagy egyszerűen az illető nem érzi, hogy mit, hogyan kell mozgatni.

Tapasztalatom szerint a nők egy része azt gondolja, hogy a gátizmait helyesen működteti, miközben esetleg meg sem mozdítja azokat, vagy más izmokat aktiválva a medencefenékre kifejezetten ártalmas mozgásokat végez, ami a kismedencei szervek süllyedését okozhatja.

Túlműködő medencefenék esetén szintén állapotromlást okozhat, ha kontroll nélküli gátizomgyakorlatokat végzünk. A feszes izomnak éppen az a baja, hogy nem tud ellazulni, ezért a folyamatos kontrakciók még feszesebbé teszik, rontva ezzel az izom vérellátását, funkcióját.

A  medencefenék izmok állapota a kor előrehaladtával –csakúgy mint minden más izom-fejlesztés , torna nélkül tovább romlik, a tünetek egyre súlyosabbakká válhatnak.

Kezdje el mihamarabb a szakember segítségével történő rehabilitációt.

Forduljon hozzám bizalommal!

https://barthaeva.hu/

Keresés

Naptár

Szeptember 2023
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Az Egészségközpontról

Az I. kerület Budavár szívében a Kuny Domokos utcában, igényesen felújított lakásban várjuk vendégeinket. Rendelőnkben elsősorban mozgásszervi panaszokkal várjuk pácienseinket, de egyéb szakmák képviselői (pl. Biodinamikus kezelő, masszázs) is segítik a hozzánk fordulók gyógyulását.

Rendelőnkben nyugalom, odafigyelés és kellemes légkör várja a hozzánk látogatókat.

Copyright © 2023 DinaMed - Egészségközpont. Minden jog fenntartva!

Keresés